5 tipp a hatékonyság növelésére

11500935_ml

A napokban elvégeztem egy 30 perces gyorstalpaló időhatékonyság kurzust. A videókból kiderült, hogy valójában nem az idővel kell jól gazdálkodnunk, hiszen mindenkinek ugyanúgy 24 óra áll rendelkezésére, hanem a napi feladatainkat kell megfelelő sorrendben, prioritásokat felállítva elvégeznünk.

A sikeres emberek figyelmük 80%-át mindössze egyetlen feladatra fókuszálják és ennek a következménye a többszörösen megtérülő bevétel vagy hatékonyság, ami bármilyen hozzáadott értéket generál.

Tudom, hogy nem mindenki cégtulajdonos vagy vezető beosztású és a nemszeretem feladatokat ugyanúgy el kell végeznünk, de miért ne értelmezhetnénk az időhatékonysági tippeket a hétköznapi életünkre is.

Lássuk, mivel nyerhetsz időt és végezhetsz el több feladatot a mindennapokban!

1. Leveleidet és az emaileket csak napi 3 alkalommal ellenőrizd. Gondolj bele, hogy mennyi időt veszítesz azzal, hogy megnyitogatod a leveleidet, elolvasod, majd félrerakosgatod őket egy későbbi időpontra. Ez egyszerűen dupla munka! Az érdektelen leveleket azonnal töröld ki!

2. Ha megteheted, feladatvégzés közben ne fogadd a kevésbé fontos telefonokat, ne hagyd, hogy megzavarjanak. Kérj pár perc türelmet, ameddig az aktuális dolgodat befejezed. Készíts napi prioritási listákat, amelyek 5 feladatnál többet ne tartalmazzanak!

3. Utazás, várakozás és házimunka közben, az internet és a telefon segítségével tanulj, vagy ha éppen ki kell kapcsolódnod, hallgass meditációs zenéket, végezz légzőgyakorlatokat!

4. Az általad előre meghatározott időszakban ne vedd fel a privát telefonokat. Én is imádok pletyózni és világot megváltani, de ha várnak rád a napi kötelességek, előbb végezd el őket ( főzés, vasalás, emailek, banki ügyek, autómosás stb. stb. ) aztán ráérsz délután vagy este a fürdőkádban cseverészni.

5. Csökkents a közösségi hálón eltöltött idődet! Illetve a rengeteg tagságod folyamatos ellenőrizgetését!

Bónuszként leírom melyek az igazán TIME KILLER, azaz időrabló tevékenységek az én életemben, melyeket próbálok minimalizálni 2017-ben:
– facebook csoporttagságok, ahonnan kérdések, jelölések, lájkok érkeznek
– közösségi hálókon az idővonal görgetése
– reklámok a televízióban, youtube csatornán, híroldalakon
– váratlan ( nem fontos! ) telefonhívások fogadása, amikor éppen koncentrálok valamire
– spamek és hírlevelek rakosgatása a levelezőrendszereimben

Ha belegondolsz , hogyha csupán erre az 5 dologra 4-4 percet fordítok, akkor összesen 20 percem lenne arra, hogy helyette elmosogassak, süssek egy süteményt, írjak egy oldalas cikket vagy meghallgassak egy oktató videót az időhatékonyságról!