Fermentált karfiol lilakáposztával

Recept nyomtatása
Fermentált karfiol lilakáposztával
Fűszeres nyári köret karfiolból
Fogás Saláta
Konyha Mindenmentes
Előkészítés 25 perc
Pihentetés 4-6 nap
Mennyiség
adag
Hozzávalók
Fogás Saláta
Konyha Mindenmentes
Előkészítés 25 perc
Pihentetés 4-6 nap
Mennyiség
adag
Hozzávalók
Elkészítés
  1. Mosd meg a zöldségeket és szeleteld fel kisebb darabokra, csíkokra, rózsákra!
  2. Egy nagy keverőtálba szórd be a darabkákat és hintsd meg a sóval, mustármaggal és a curry fűszerekkel!
  3. Laza mozdulatokkal keverd át és masszírozd át az egészet úgy, hogy a sót egy kicsit beledolgozod a zöldségekbe, amelyek kb. 5 perc után levet fognak ereszteni! Ezt az értékes levet mindenképpen tartsd meg!
  4. Keress 2-3 nagyobb, tiszta befőttesüveget és töltsd meg ezeket a zöldségekkel!
  5. Menet közben egy döngölő, gyúrófa, klopfoló végével alaposan nyomkodd be az üvegekbe a tölteléket úgy, hogy a lehető legkevesebb levegő legyen a darabkák között!
  6. Ha megtöltötted az üveget, öntsd rá a maradék zöldség lére a szűrt vizet, majd azzal együtt töltsd tele az üvegeket!
  7. Legalább 2 ujjnyi helyet azért hagyjál a tetejéhez képest, mert a savanyított zöldségek kissé meg fognak emelkedni!
  8. Forgasd körbe az üvegeket, nézd meg, hogy nem maradtak-e légbuborékok a darabok között, ha igen, próbáld meg ezeket is szétnyomkodni!
  9. Mielőtt lezárod a befőttesüveget, bizonyosodj meg róla, hogy sehol nem lóg ki a folyadék alól a zöldség! Nehezéknek használhatsz egy másik üveget, fadarabot, kifőzött köveket, cserépdarabot vagy egy vízzel megtöltött zacskót is!
  10. Ha úgy érzed, hogy minden rendben van, tedd az üveget száraz, hűvös, szobahőmérsékletű helyre! Le is takarhatod egy konyharuhával, újságpapírral, dobozzal! Figyelem! Az üvegeket légmentesen lezárni nem szabad, mert a fermentálás során keletkező gázok felnyomhatják a tetőket! Én éppen ezért apró lyukakat szoktam fúrni a befőttes üvegek tetejére és naponta egyszer leellenőrzöm, hogy éppen, hogy áll a folyadékszint, nincs-e véletlenül penész vagy egyéb szennyeződés a zöldségeken.
  11. Pár nap után megtörténhet az első kóstolás. Ha igazán savanykás, kissé puha finomságokat szeretnénk, akkor azonban akár 6 napig is eltarthat a folyamat!
Powered by WP Ultimate Recipe

Megosztom ezt a tartalmat:
Share on Facebook29Share on Google+0Tweet about this on Twitter