Bevallom, nagyjából harmincéves koromig egyáltalán nem foglalkoztatott a saját táplálkozásom, sem a testem működése. Habár biológia–kémia szakos voltam a középiskolában, csak minimális emlékeim voltak arról, hogy melyek a táplálkozáshoz kapcsolódó szervek. Nem tartottam fontosnak, hogy elmélyedjek a szénhidrátok, fehérjék, zsírok, ásványi anyagok sokszínű világában. Megvásároltam, megettem, vagy magamra kentem minden olyan terméket, amelynek tetszett a csomagolása, amelyet a televízióban hirdettek, vagy amelyet már a családban is használtunk korábban.

Ezzel szemben, valahányszor a muskátlinak kellett tápoldatot vásárolnom, vagy a gyereknek cumisüveget, illetőleg ha új háztartási eszközre volt szükségem, hosszasan tanulmányoztam az interneten a lehetőségeket, a címkéket, a termékösszetételt.

Soha nem gondolkodtam el azon sem, hogy megfelelő módon kihasználom-e a fizikai képességeimet, és elég erős-e az immunrendszerem, hogy megvédjen, ha szükségem lesz rá. Sőt, a húszas éveimben dohányoztam, és hetente fogyasztottam alkoholt, mellyel úgymond leeresztettem a munka miatt bennem felgyülemlett feszültséget. Ha megbetegedtem, elfogadtam, beletörődtem, és a kórt a hagyományos orvoslás eszközeivel igyekeztem legyőzni. Megvártam, amíg megszabadulok a tünetektől, gyökérokokat sohasem keresgéltem.

Nem tettem fel magamnak azt a kérdést, hogy valóban részese vagyok-e a körülöttem lévő természetnek, élvezem-e annak a testemre, lelkemre gyakorolt hatásait. Az sem tűnt fel, hogy sohasem a jelenben élek, hanem mindig valamilyen jövőbeni cél után vágyakozom. Sokat stresszeltem, és mindig a holnaptól vártam a megoldásokat. Önmagamat egy mindentől független, elhatárolt egységként kezeltem. Tulajdonképpen a sorsot tettem felelőssé mindazért, ami éppen történt velem.

Csak később vettem észre, hogy az emberek többsége a nyugati civilizációban kortól és nemtől függetlenül ugyanebben a cipőben jár, vagyis inkább egy helyben toporog. Néhányan sikeresen vesznek ugyan egy-egy akadályt, talán eleget sportolnak, vagy már meglelték a lelki békéjüket, de nagyon keveseknek adatik meg a teljes egység megtapasztalásának öröme. Én legalábbis fényévekre álltam ettől az állapottól.

Mostanra persze tudom, hogy a természet csodálatos teremténye vagyok, és csakis azzal összhangban, vele együttműködve élhetek egyensúlyban és egészségesen. Kizárólag én vagyok felelős azért, hogy mit eszem, hogy foglalkozom-e a testem és a lelkem ápolásával, hogy milyen tárgyakkal veszem körül magam, vagy mennyire engedem, hogy a környezeti hatások áldozatává váljak. Én vagyok felelős azért, hogy minőségi társas kapcsolatok vesznek-e körül, és hogy a gondolataim pozitív irányításával megtalálom-e az elveszett boldogságomat. Rajtam múlott, hogy találkozom-e valaha a szuperhős énemmel.

Mindent megtapasztalni és megváltoztatni nekem sem néhány napig tartott, hiszen úgy állt össze bennem a kép, mintha egy torta vékony szeleteit illesztettem volna össze. Most ezt a tortát készen nyújtom át neked.

Világos és gyakorlatias megoldásokban foglalom össze mindazt az információt, amelyet az évek során az olvasmányaimból vagy a saját tapasztalataimból megtanultam.

A kézikönyv fejezeteiben megmutatom,

  • hogy a tested egy, az evolúció során kialakult rendszer, amelyet csak értékes tápanyagokkal, megfelelő módon érdemes működtetni, ha szeretnéd elkerülni a civilizációs betegségeket;
  • mi mindent tehetsz annak érdekében, hogy megerősítsd a szervezetedet;
  • miképpen csökkentheted hatékonyan a közvetlen környezetből eredő ártalmakat a saját lehetőségeidhez mérten;
  • mi módon használhatod fel a természet adta erőforrásokat is a testi erőd megszilárdításához;
  • hogyan válhatsz mentálisan és érzelmileg is erős emberré, aki eredményeinek felmutatásával később másoknak is utat tud mutatni.

Tekintsd úgy e kötetet, mintha egy ősrégi, mohos ösvényen járnál! Bármilyen sebességgel haladhatsz: tehetsz óvatos, kis lépéseket, de szaladhatsz is rajta. Ha olyan témához érsz, amely jobban érdekel, bármikor megállhatsz, hogy megismerd, kipróbáld, és újszerű, pozitív élményeket szerezz. Amikor tiéd a megtapasztalás, csak menj tovább! Ha úgy érzed, vissza-vissza kell térned, ne habozz, hisz bármennyi idő a rendelkezésedre áll. A lényeg az, hogy tudd, az ösvény végén biztosan vár rád valaki: a te szupererős éned.

Indulj el, ne tétovázz!

Hol tudod megvenni?

A könyvet megvásárolhatod országosan a Líra Bolthálózat üzleteiben, az Ehetemmm Pékségben, Vácott a Lyra könyvesboltban, az Angelato cukrászdában és a Naturál egészségtár üzletben.

Legújabban pedig a Libri , Bookline és az Anima könyvesboltokban akár interneten keresztül is!

Rendeld meg most!