Szoptatás, mint alapvető emberi kontinuum

SzoptatásMilliónyi generáció óta az anya testéből kibúvó gyermek, édesanyja karjában megkapott mindent,ami fejlődéséhez, aktuális igényeinek kielégítéséhez szükséges volt, a biztonságot, a táplálékot és az érzelmi támaszt. A karban lévő csecsemő érzi, hogy jó, születését örömmel fogadták. Egy igazi kontinuum babát a születésétől fogva hordoznak, számára természetes az anyja mozgása, jól van a bőrében,nincs más dolga mint pihenni, figyelni és sírással jelezni, hogy szopni akar. Ezt az igényét bármikor megteheti, még éjszaka is az anyja mellett a helye.

Ez a fajta szoptatási mód és gyermeknevelési forma, csaknem teljesen általános volt az emberi történelem során és még ma is az a hagyományos társadalmakban. A vadászó-gyűjtögetők,az óvilági majmok és a csimpánzok is hordozzák kicsinyeiket, a szoptatás igény szerint történik és csak párezer éve, a gazdálkodó népek változtattak rajta, annak ellenére, hogy  tejtermelésük élettanilag megmaradt ugyanazon az evolúciós szinten.2

Történelmi szemszögből nézve tehát a ma embere követve a nyugati életformát, megszakította ezt a természetes emberi folyamatot, gondolván, hogy a szoptatás túlságosan időigényes, hosszadalmas, esetenként fájdalmas módja a gyermek táplálásának, ráadásul rendelkezésre áll egy hasonlóan egészséges alternatíva, a tápszer.

Azóta természetesen már kiderült,hogy az anyatej 100 százalékosan nem pótolható semmilyen ember által alkotott táplálékkal, nem beszélve arról ,hogy a szoptatás során egy különleges testi-lelki kapcsolat is létrejön az anya és gyermeke között, amelynek ereje hosszú távon szinte semmi mással nem pótolható.

Természetesen nem elítélendő azon édesanyák helyzete, akik valamilyen fizikai akadály vagy egyéb elháríthatatlan körülmény miatt nem képesek a szoptatásra. Megfelelő hozzáállással , nagy szeretettel egészséges és kiegyensúlyozott gyermekek sokasága nő fel anyatej nélkül is, de az anyatej értékes tulajdonságai és a szoptatás előnyei mégis vitathatatlanok!

Lássuk melyek ezek konkrétan.

Először is az anyatej a lehető legtermészetesebb, ingyenes és korlátlanul rendelkezésre álló táplálékforrás.

Az anyában termelődő hormonok kereslet-kínálat függvényében szabályozzák a tejtermelést, ezért az édesanya kellő tapasztalattal szinte mindig képes arra, hogy kielégítse igény szerint szoptatott gyermekét.

A szoptatásnak nincsenek fizikai korlátai, gyakorlatilag bárhol és bármikor lehetőségünk van rá, és bátran éljünk is vele, hiszen a szoptatás minden édesanya számára büszkeség!

Abban az esetben, ha az édesanya körültekintően, választékosan táplálkozik és kellő mennyiségű folyadékot fogyaszt, az anyatej a baba növekedéséhez elegendő mennyiségű zsírt, fehérjét,cukrot, vizet, ásványi anyagot és antitesteket is tartalmaz, melyek védőbástyaként szolgálnak az esetleges fertőzésekkel szemben. Természetesen az állítás ellenkezője is igaz,az anya által elfogyasztott antitápanyagok jórésze is átkerül a gyermek szervezetébe, gondoljunk itt például a gluténre, nikotinra, koffeinre, hogy csak néhány példát említsünk.

Szoptatás közben is termelődnek hormonok ( pld. oxytocin), ennek hatására erősödnek az anyai érzések, a mamát és a babát is elfogja a boldogságérzet, melynek rendkívül erős a pszichológiai hatása hosszú távon is.

Megfelelő táplálkozás mellett, az anya a szoptatás során a nem szoptató anyukákhoz képest, hamarabb nyeri vissza eredeti testsúlyát.

A szopás egyébként egy vele született reflex, amely már a méhen belüli fejlődés során is működik. Az újszülött gyermek elsősorban nem éhségét csillapítja, hanem szopóreflexe számára keres kielégülést, s ez a két dolog csak később kapcsolódik össze egymással, ezért ne csodálkozzunk azon, hogy kezdetben a baba sokkal gyakrabban igényli a szopizást, se ne is álljunk ennek ellent.3

Saját tapasztalatom szerint, egy beteg gyermek is elfogadja az édesanyja mellét,vele együtt  lelki megnyugvást talál és megfelelő , gyógyító erejű táplálékhoz jut,mely különösen a tartós súlyveszteséggel járó hányós-hasmenéses, vírusos betegségek esetén előnyös.

Az anyatej csökkenti a hasmenés, az influenza és a légúti betegségek megjelenésének esélyét.  Véd a későbbiekben kialakuló allergiák, 1-es típusú cukorbetegség, szklerózis multiplex és más betegségek ellen. Kutatások szerint , az anyatejben található anyatej-oligoszacharidok és tejsavbaktériumok hozzák létre azt az egyensúlyt az emésztőrendszerben, mely segítségével hosszú távon kialakul a belek megfelelő baktériumflórája, és ez nélkülözhetetlen az egészség fenntartásához. Sőt, a csecsemő későbbi hozzátáplálása is jelentős mértékben befolyásolja ezt a hasznos mikrobiológiai életközösséget.4

Az anyatej gyulladáscsökkentő hatású, külső sebek, fertőzések kezelésére is használható.

Most már tisztában vagyunk a miértekkel,álljunk meg egy pillanatra a gyakorlatnál.

Sajnos gyakran tapasztalom, hogy az anyuka nincs tisztában sem saját mellének működésével, sem a tejtermelés folyamatával ,sem a megfelelő szoptatási technikákkal közvetlenül a szülést követően és ez a bizonytalanságérzet, esetleg konkrét kudarc, a szoptatás meghiúsulásával végződik. A leggyakoribb esetek lehetnek, a befelé forduló mellbimbó, a mellgyulladás, vagy a megkésett tejbelövellés, amikor a biztonság kedvéért tápszerhez nyúlunk és később már nehéz visszatérni eredeti terveinkhez.

Éppen ezért azt javaslom, hogy már a terhesség utolsó szakaszában kérjük ki tapasztalt édesanya, védőnő, szülésznő vagy tanácsadó szervezet segítségét, hogy élesben ne az akadályokkal ütközzünk szembe, hanem magabiztosan kezeljünk minden kérdést. Tanácsadással kapcsolatban érdemes a La Leche Liga önkéntes szakembereihez fordulni , ha mégsincs a közelünkben megfelelő személy.5

Ideális esetben tehát van kellő mennyiségben tejecske, mit kell tudunk az anyatej minőségéről?

Az anyatej összetétele nem állandó, napszakok és egy –egy szoptatás alatt is folyamatosan változó.

Közvetlenül a születést követően egy sárga színű, sűrű folyadék ürül, ezt colosztrumnak nevezzük. A colosztrum gazdag fehérjében,ásványi anyagokban és ami fontos immunglobulinokban. Az ezt követő 6-15. napban termelődik a egy átmeneti anyatej, majd kialakul az érett anyatej, amely már egy fehér, hígabb, zsírokban gazdag tej. Egy adott szoptatáson belül, az első percekben ürül az úgynevezett szomjoltó tej, ami a szoptatás második szakaszában besűrűsödik, s akár négyszeresére is növekedik a tej zsírtartalma.6

Az emlősállatok és az emberi anyatej összetételéből egyébként számos, az ideálisnak tekinthető felnőtt étrend összetételére vonatkozóan is levonhatunk következtetéseket. A Jaminet házaspár Tökéletes Egészség Diéta című könyvében, külön fejezetet szentel e kérdés kibontására.7

Végezetül  egy fontos kérdés , meddig és milyen gyakran szoptassunk?

Az első 6 hónapban a WHO jelenlegi ajánlása szerint is kizárólag anyatejet adjunk a babának, mert minimum ennyi időre van szüksége ahhoz, hogy a születéskor még fejletlen emésztőrendszere készen álljon a hozzátápláláshoz. Ez alatt az idő alatt kövessük a baba igényeit, ne az óra, vagy a saját napirendünk szerint alakítsuk a szoptatások gyakoriságát. Fogadjuk el, hogy őseinktől örökölt igényünk az anya közelsége és az anyatej rendelkezésre állása, a gyermek biológiai órája szépen lassan magától is kialakul és mi nyugodt szívvel tekintünk majd vissza erre a gyorsan elrepülő időszakra, döntésünket nem bánjuk meg!

Nagyon fontos megemlíteni, hogy mind az első 6 hónapban, mind később, lehetőségünk van a szoptatásokat követően a többletmennyiséget lefejni és további felhasználásra tárolni és lefagyasztani.

Mire ügyeljünk ez esetben?

Először is a kellő higiéniára és fertőtlenítésre, hiszen az anyatejbe különféle baktériumok is belekerülhetnek, melyeknek elszaporodásához kitűnő táptalaj a tej. Ha megfelelően jártunk el, a friss tej hűtőszekrényben 4-5 fokon 24 óráig, míg fagyasztóban – 20-24 fokon kb. 3 hónapig tartható el.Használjunk hozzá sterilizált zacskót, fertőtlenített jól záródó üveget és kiolvasztás után 24 órán belül használjuk fel, a maradékot pedig ne próbáljuk meg visszafagyasztani. A kiolvasztást semmiképpen sem mikrohullámú sütőben, forralással végezzük, hiszen így rengeteg értékes tápanyagot veszítünk el. Sokkal jobb megoldás a meleg vízfürdő.8

Ha már a hozzátáplálás szakaszában vagyunk a plusz tejet gyümölcshöz, zöldségpürékhez is pótolhatjuk,megnövelve ezek tápanyagtartalmát és kiadósságát.

Mégis meddig szoptassunk? Szerencsére ma már egyre többen látják be, hogy a gyermek 2, esetenként 3 éves koráig tartó szoptatása nem különc hóbort, hanem egy egészséges alternatíva, s inkább a hirtelen, fokozatosság nélkül történő elválasztás az, amely mind lelkileg, mind egészségileg rossz döntés lehet, az arra fel nem készült gyermek számára.

Az emberi kontinuum akkor lesz teljes, ha elfogadjuk és belátjuk, hogy fizikai és érzelmi szükségleteink nem változnak az idővel. Az emberi faj legtermészetesebb és legteljesebb táplálékforrása az anyatej. Éljünk a természet adta lehetőségünkkel és szoptassuk gyermekeinket!

Jean Liedloff: Az elveszett boldogság nyomában ( A kontinuum-elv)
Jared Diamond: A világ tegnapig
Dr. Ranschburg Jenő: Szülők könyve
Paul és Shou-Ching Jaminet: Tökéletes egészség diéta 4. fejezet
www.lll.hu
http://www.heimpalkorhaz.hu/anyatej/anyatej.htm
Paul és Shou-Ching Jaminet: Tökéletes egészség diéta 4. fejezet
http://www.heimpalkorhaz.hu/anyatej/smcikk5.htm