TIPPEK komposztáláshoz röviden

Milyen hulladékokat lehet komposztálni?

  • vágott füvet, ágat, leveleket, faforgácsot
  • zöldség- és gyümölcs maradványokat
  • zúzott tojáshéjat, kávézaccot, teát

Amit, semmiképpen ne tegyél a komposztba:

  • üveget, fémet, műanyagot, textilt
  • vegyszert, gyógyszermaradványokat
  • állati eredetű ételmaradékot
Ezek egyrészt nem szervesek, nem képesek lebomlani, beszennyezhetik a hulladékot vagy hamar rothadásnak indulnak, így a komposztod kellemetlen szagokat kezd el árasztani.
 
komposztalasA megfelelő komposztálásnak vannak alapvető feltételei. Az első az, hogy a megfelelő helyet válaszd ki a komposztgödör vagy tároló számára. Ez azt jelenti, hogy mindenképpen a saját területeden legyen, ne zavard vele a szomszédokat. Fontos a jó megközelíthetőség, és hogy ne legyen kitéve állandó napsütésnek, vagy túl nagy nedvességnek. Valami védje a környezeti hatásoktól. Ugyanakkor érintkeznie kell a földfelszínnel, hogy az abban lévő mikroorganizmusok elérjék a hulladékot, és hozzá tudjanak járulni a lebomláshoz, átalakuláshoz.
A komposzt tárolón belül, fontos, hogy állandó legyen az oxigénellátás, és a nedvesség. Ezek jelenlétében tud lezajlani az az aerob folyamat, mely során a szárazabb széntartalmú maradványok (pld. fakéreg) vagy a zöld, lédús nitrogéntartalmú növényi részek összekeverednek, majd az érés során egy viszonylag homogén, tápanyagokban dús humusszá alakulnak át.
 
Minél változatosabb az összetétel, és kisebbek a nehezen bomló darabok, annál hatékonyabb a komposztálás. A megfelelő oxigénellátás érdekében használhatsz úgynevezett komposzt forgató eszközt, de tökéletes egy vasvilla is, amivel lazítani lehet a rétegeken. Ha a komposzton belül túl nagy a nedvesség, a részecskék között nincs elegendő hely a szellőzésre, befülled és rothadásnak indul.
Az érett komposzt sötétbarna, nedves, morzsolható elegy, amelynek az illata az erdei talajhoz hasonlít. Ha szeretnéd a nagyobb darabokat eltávolítani, csak szitáld át egy nagy lyukú rostán, és máris mehet további felhasználásra. Ha még nincs tapasztalatod, és nem tudod eldönteni, hogy a trágya érett vagy sem, néhány mag segítségével, le is tesztelheted. Ültess egy cserépnyi adagba néhány magot, ha gond nélkül kikelnek, minden rendben van.
 
A helyes komposztálással a háztartási hulladékaid legalább 50%-át értékes trágyává alakíthatod.
Hajrá!